Behöver man kosttillskott?

Om du äter en allsidig kost som innehåller gott om grönskaker och frukt behöver du förmodligen inte något kosttillskott. Men det är lättare sagt än gjort att äta en perfekt balanserad kost till vardags. Det är inte alltid måltiden på lunchrasten är så nyttig som den borde vara och det är inte alltid man orkar laga en perfekt måltid på kvällen efter jobbet. Om du märker att du inte riktigt får i dig den mängd vitaminer och mineraler som du behöver är det inte dumt att komplettera med kosttillskott, men det finns även i andra situationer då man kan behöva kosttillskott.

Vid träning. Många som idrottar hårt tar ofta kosttillskott i form av kolhydrater och proteiner. Kolhydrater kan vara bra för återhämtning efter träning och proteinter för ökning av muskelmassa för den som styrketränar. En del idrottare kompletterar även med kosttillskott som innehåller vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

I samband med dieter. Många bantningskurer och dieter saknar många av de näringsämnen som kroppen behöver eller så får man i dig för lite av dessa ämnen. Om du bantar kan det alltså vara bra att komplettera måltiderna med kosttillskott.

På vintern. På vintern, eller om du vistas extremt mycket inomhus, kan det vara bra att ta kosttillskott som innehåller D-vitaminer. Det är nämligen lätt att få D-vitaminbrist när man inte får tillräckligt med dagsljus.

För kvinnor. Många kvinnor behöver ett tillskott av järn vid vissa tillfällen, till exempel under graviditet, efter förlossning eller om man har riklig mens.

För vegetarianer. Kosttillskott som innehåller B12-vitaminer kan vara viktigt för vegetarianer eftersom de inte äter kött. Kött innehåller nämligen gott om B12-vitaminer.