Vitaminguide

Idag är 13 olika vitaminer hittade som anses livsnödvändiga. Det är mycket viktigt att vi får i oss dessa genom födan vi äter då kroppen inte kan producera dessa själva. Fyra av dessa vitaminer är fettlösliga och de övriga nio är vattenlösliga. För lite vitaminer ger olika bristsjukdomar men det är inget som är vanligt i Sverige.  En liten risk finns att barn och äldre får i sig för lite av den fettlösliga D vitaminen. Därför är det viktigt att barn under sina två första år får i sig tillskott av D vitamin.

Fettlösliga vitaminer

De fettlösliga vitaminerna som finns är A, D, E och K. De flesta av dem hittas i feta livsmedel. Vitamin A behöver kroppen få i sig för att hud, syn och slemhinnor ska fungera som de ska. I Sverige finns det knappt någon brist på detta då kosten täcker behöver men i övriga världen finns det stora brister. A vitamin går att hitta i bland annat mjölk, ost och ägg. Vitamin D behövs för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D vitamin hos barn kan ge engelska sjukan något som syns som ett missformat skelett i vuxen ålder. D vitamin får vi i oss både ifrån mat som fisk och margarin och genom huden när vi är ute i solen. E vitamin har en betydelse för de röda blodkropparna stabilitet och skyddar de fleromättade fettsyrorna mot nedbrytning i vävnaderna. E vitamin finner man ibland annat vegetabiliska oljor. Den sista fettlösliga vitaminen är K. Vitamin K har en betydelse för kroppens bentäthet och är viktigt för blodet koagulering. Tillräckligt med vitaminen bildas i våra tarmar men grön bladgrönsaker är en pålitlig källa för att få i sig vitaminen.

Vattenlösliga vitaminer

De vattenlösliga vitaminerna som finns är C och sedan åtta olika B vitaminer. C vitamin är som sagt vattenlöslig vilket innebär att för stor mängd försvinner ur kroppen med urinen. Vitamin C underlättar upptaget av järn i kroppen och hjälper till att bygga upp kroppens brosk och benvävnad. Vitaminen hittar man i frukt och grönsaker. De åtta olika B vitaminerna som finns är: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12. De olika vitaminerna hjälper till med olika funktioner i kroppen. Tillexempel är B9 även kallt folsyra viktigt medan en kvinna är gravid. Kvinnor med brist kan få barn med ryggmärgsbråck och rekommenderas att ta extra tillskott under just graviteten.  B9 hittas i mörkgröna bladgrönsaker och kan också hittas i b.la. linser.