Kosttillskott till gravida

Om du är gravid är det mycket viktigt att du får i dig alla viktiga näringsämnen eftersom både du och ditt barn behöver det. Om du äter en nyttig kost, det vill säga hälsokost, får du i dig det mesta du och ditt barn behöver, men ibland kanske du behöver komplettera kosten med kosttillskott som innehåller järn, folsyra, kalcium och C-vitamin. Nu ska vi på halsokostbolaget.se förklara varför just dessa kosttillskott är så viktiga för dig som är gravid.

Järn

Det är mycket vanligt att gravida kvinnor behöver järntillskott efter vecka 20. Järnet är viktigt för att din kropp ska kunna bilda så mycket blod (röda blodkroppar) som behövs när du är gravid. Om du känner dig trött och hängig kan det beror på järnbrist. Ta i sådana fall ett blodprov hos din barnmorska så du vet om din kropp behöver mer järn eller inte.

Folsyra

Folsyra finns i B-vitamin och är mycket viktigt för fostrets utveckling redan från befruktningen. Du bör därför öka ditt folsyraintag med 500 mikrogram redan i början av graviditeten. Det är bara att titta på kosttillskottets förpackning så ser du hur mycket folsyra kosttillskottet innehåller.

Kalcium

Kalcium är viktigt för utvecklingen av fostrets benstomme och tänder samt gör att blodet levrar sig. Kalcium finns i mejeriprodukter men om du är laktosintolerant är det möjligt att du inte får i dig tillräckligt med kalcium när du är gravid. I sådana fall bör du skaffa ett kosttillskott som innehåller kalcium.

C-vitamin

Kosttillskott med C-vitamin gör att du mår allmänt bättre, blir piggare och blir motståndskraftigare mot sjukdomar, men det gör även att din kropp kan ta upp järn bättre. Därför är det mycket viktigt att du som gravid får i dig tillräckligt med C-vitaminer.